Gaya Hidup Mempengaruhi Peluang Kehamilan

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum w.b.t

Jika masalah anda disebabkan oleh faktor biologi, suami isteri dinasihatkan supaya mendapatkan khidmat pakar perubatan dalam bidang reproduktif agar masalah anda berdua dapat diselesaikan secara medikal. Namun sekiranya anda berdua tiada masalah biologi, bermakna peluang untuk anda cepat dapat anak adalah cerah. Namun, anda mesti bersedia untuk mengubah cara hidup anda.

Bersenam
Bersenam bukan sahaja menyihatkan badan, malah memberi kesegaran minda. Badan yang sihat dan minda yang tenang boleh menurunkan paras stress dan meningkatkan hormon kesuburan anda.

Mengelakkan pencemaran
Mungkin kita tidak dapat lari dari pencemaran, terutama pencemaran udara. Anda boleh menghentikan diri dan keluarga dari menjadi punca dan mangsa pencemaran dengan mengamalkan ‘green-living’. Setidak-tidaknya dengan berhenti merokok.

Mengambil supplement (vitamin dan mineral) untuk menambah kesuburan
Kesuburan boleh ditingkatkan dengan pengambilan suplemen seperti multivitamin dan multimineral, B-complex, vitamin C, vitamin E, minyak ikan, zink dan alfalfa. Setiap vitamin ini menmpunyai fungsi berbeza, sama ada untuk mengoptimumkan tahap kesihatan suami dan isteri


Produk Shaklee Untuk Bantu Tingkatkan Kesuburan

  1. Vita-Lea: Kesuburan wanita banyak dipengaruhi oleh vitamin A. Jadi untuk cepat dapat anak, seorang wanita (lelaki juga) harus melengkapkan diri dengan mengambil multivitamin dan multimineral. Kenapa kena ambil multi? Kerana ia membekalkan vitamin dan mineral perlu dalam kehidupan kita sehari-hari, bagi memastikan kesihatan berada di tahap optimum. Mangan dan magnesium di dalam Vita-Lea juga dapat membantu ereksi bagi lelaki.
  2. B-Complex: Vitamin-vitamin B3, B6 dan B12 memainkan peranan penting dalam memulihkan tenaga (menukar makanan kepada tenaga). Penting bagi mereka yang hidup dalam keadaan sibuk, selepas kerja di pejabat yang memenatkan, anda memerlukan tenaga untuk bersama dengan suami / isteri. Vitamin B12 juga berperanan dalam memperbanyakkan sperma.
  3. Vita-C: Sebagai vitamin yang menjaga kesegaran sel, vitamin C juga berfungsi menghasilkan sel sperma yang sihat. Sperma yang tidak sihat, lembik, lembab akan menghadapi masalah untuk bersenyawa dengan sel ovum.
  4. Vita-E & Selenium: Bekerja bersama-sama dengan vitamin C sebagai anti-oksidan. Radikal bebas dalam tubuh mampu merosakkan sperma dan ovum. Jadi bagi menjaga kualiti sperma, seseorang lelaki harus mengambil vitamin E dalam kadar yang mencukupi. Selenium lengkap dalam Vita-E Shaklee, untuk membantu pergerakan sperma agar lebih tangkas dan bergaya.
  5. OmegaGuard: Omega-3 dan Omega-6 meningkatkan kelicinan pergerakan sperma bagi memudahkan persenyawaan. Turut membantu membakar lemak dan mengurangkan berat badan bagi suami / isteri yang mengalami ketaksuburan disebabkan beratbadan berlebihan.
  6. Zinc: Meningkatkan hormon testosteron dan bilangan sperma.
  7. Alfalfa: Membantu mengatur pusingan haid, masalah keputihan dan masalah kewanitaan.

Banyaknya suplemen, mana satu yang perlu ambil? Semua sekalikah?

Kalau nak ambil semua mungkin terlalu banyak, jadi untuk mereka yang mahu mencuba dan ikhtiar untuk cepat dapat anak, saya cadangkan ambil suplemen di bawah sebagai permulaan:

  • Untuk Suami : Set Family Wellness (Vitalea + B-Complex + Vita-C) bersama Vita-E dan Zinc.
  • Untuk Isteri : Set Family Wellness (Vitalea + B-Complex + Vita-C) bersama Vita-E + Alfalfa
Gambar ihsan Google.
Apapun, ini cuma ikhtiar untuk meningkatkan kesuburan dan menambah peluang mendapatkan anak. Sebaik-baik ikhtiar adalah doa dan keyakinan terhadap qada' dan qadar Allah swt. Semoga setiap daripada kita dikurniakan bahagia :)

0 comments:Catat Ulasan